Når du skal vælge motionscykel (eller kondicykel), er det vigtigt at kigge på dit eget behov. Hvor ofte og hvor meget vil du bruge den, og hvad er dit ambitionsniveau?
Motionscykler
Motionscyklen er et af danskernes foretrukne træningsredskaber. En motionscykel kan bruges af alle - lige fra begynderen, der ønsker at komme i gang med at motionere, til den øvede, der stadig kan få udfordring ved at øge intensiteten og modstanden. Når du bruger en motionscykel til træning, træner du primært kondition, lår, lægge og sæde.
Hvilken motionscykel skal jeg vælge?
Læs mere
Vores showroom
Vejle
Rørhaven 6, 7100 Vejle
Åbningstider:
Mandag: kl. 10.00 - 16.00
Tirsdag: kl. 10.00 - 16.00
Onsdag: kl. 10.00 - 16.00
Torsdag: kl. 10.00 - 16.00
Fredag d. 6. december: Lukket
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket
Mail: info@abilicaonline.dk
Ofte stillede spørgsmål – Motionscykel FAQ
Træning på en motionscykel har primært fokus på den nederste del af kroppen, og træner lår, lægge og baller, samtidig med at du kan øge din kondition. Motionscyklen er også ideel til genoptræning, idet du kan indstille intensiteten efter dit niveau. Netop intensiteten er vigtig at have fokus på, hvis du vil have det maksimale ud af din træning på motionscyklen. Intervaltræning, hvor du skifter mellem lav intensitet og høj intensitet, giver de bedste resultater. I stedet for en stille og rolig tur på en time, er det bedre med en tur på en halv time, hvor du presser dig selv mere. Det kan du gøre ved f.eks. at køre skiftevis to minutter i almindeligt tempo og to minutter i så hurtigt tempo, du kan. Udover at presse dig selv i tempo, er det også vigtigt at indstille motionscyklens modstand og pedalfrekvens, så det passer til dit niveau. Sørg for ikke at indstille modstanden for højt til at starte med. Prøv dig frem, og øg lige så stille modstanden.
Går du stadig og overvejer, om en motionscykel er noget for dig, kan du her læse om nogle af fordelene ved at træne på en motionscykel:
- Motionscyklen er skabt til dig, der har en travl hverdag og som samtidig gerne vil have lidt motion. Står motionscyklen fremme, er det nemt lige at tage en halv time hist og her, hvor du ikke skal medregne transport osv. hen til fitnesscenteret.
- Vejret er ingen undskyldning for ikke at træne. Med en motionscykel slipper du for at skulle ud i regn, slud og kulde, men kan i stedet træne tørt og varmt.
- Hører du til dem, der synes, det er kedeligt at motionere, er motionscyklen igen ideel. Den giver nemlig mulighed for, at du kan se eksempelvis nyheder eller din yndlingsserie på samme tid. Hvorfor ikke gøre din træning så behagelig som mulig?
En motionscykel har et ekstra stort sæde, og man sidder oprejst som på en klassisk cykel. Motionscyklen kører med magnetmodstand og har en træningscomputer der viser tid, hastighed, distance, kalorieforbrug mm. De fleste motionscykler har også indbyggede programmer. Spinningcyklen har et smalt sæde, tungere svinghjul, og man sidder som på en racercykel. Spinningcyklen kører med manuel modstand, som påføres svinghjulet med en filtklods eller lignende, og så har den fast nav. Enkelte spinningcykler har en træningscomputer der viser tid, hastighed, distance mm., men ikke indbyggede programmer. Endelig findes der en hybridcykel med det bedste fra begge verdener. Racer-siddestilling og fast. nav fra spinningcyklen. Og motoriseret magnetmodstand, træningscomputer og indbyggede programmer fra motionscyklen.
Jo tungere svinghjul desto mere modstand kan cyklen potentielt yde, og svinghjulet kan også have betydning for trådet. Der er ikke en decideret rettesnor for hvor tungt svinghjulet bør være på en motionscykel, men det bør minimum være 5 kg og gerne fra 7 kg eller mere. Når det er sagt, så er det ikke svinghjulet, der i sidste ende afgør, om trådet er rent. Det er hvordan cyklen er dimensioneret. En af de bedste spinningcykler i verden har et fantastisk tråd med et 3 kg tungt svinghjul. Køber du motionscyklen hos en specialforretning, vil den altid være dimensioneret således, at trådet er rent.
Alle tre modstandsformer bliver lavet af svinghjulet og magneter. Ved manuel og motoriseret magnetmodstand sidder en række magneter, der flyttes tættere på eller længere væk fra svinghjulet via en fjeder og en wire. Denne wire styres enten manuelt ved et håndtag som trækker eller slipper i wireren eller motoriseret via computeren. Ved elektromagnetisk modstand er der ingen wire eller fjeder, dvs. ingen bevægelige dele. Her sidder er magnet ved svinghjulet, som suger mere eller mindre, når man stiller på modstanden på computeren.
De fleste motionscykler kan ikke indstilles i højden på styret. På nogle modeller kan man ændre vinklen på styret, men du har sjældent behov for at gøre det. De fleste motionscykler giver mulighed for at indstille sædet op/ned og frem/tilbage, så du kan finde den rette siddestilling.
En ergometercykel har en elektromagnet til at lave modstand. Når modstanden ændres, suger elektromagneten mere eller mindre og dermed kan modstanden ændres uden bevægelige dele i cyklen.
En sofacykel kaldes også en recumbent bike eller en liggecykel. Den har ryglæn, og fødderne er foran kroppen i stedet for under. Liggecyklen bruges ofte under genoptræning, hvis man er meget dårligt gående, da den ikke kræver det store af balancen både under brug samt ved af- og påstigning. Den fungerer også godt til motionister, der vil skåne ryg og knæ ekstra meget.
Alle motionscykler fungerer som udgangspunkt godt til genoptræning. Har du problemer med at stige af og på motionscyklen, vil en cykel med lav indstigning være at foretrække. Endelig kan en liggecykel være løsningen, hvis du er meget dårligt gående eller har brug for ekstra støtte til ryggen.
Det korte svar er, at den hvor du kan holde den højeste puls i længste tid, forbrænder mest. I og med at hele kroppen involveres samt at du står op, så er crosstraineren den, der har potentiale til at give den bedste forbrænding. MEN får du pulsen højere op i længere tid på motionscyklen, forbrænder du mest ved at cykle.
De fleste motionscykler har standard saddelpind, så sadlen nemt kan skiftes, hvis du for eksempel foretrækker et smalt spinningsæde. Vi sælger smalle spinningsæder i netbutikken, men de fleste standardsæder hos cykelhandleren vil også passe.
Motionscyklen er idéel til vægttab, da den er meget skånsom. Hvis du kører nogle gode ture hver uge og evt. supplerer med intervaltræning og en god kost, så vil du hurtigt kunne opleve et fornuftigt vægttab.
Alle motionscykler kan indstilles i højden af sædet samt frem og tilbage, så det er muligt at finde den rette siddestilling. Styret kan som oftest ikke indstilles i højden eller frem/tilbage.
Enkelte modeller kan kobles op via bluetooth til en tablet eller iPad, og motionscyklens funktioner kan styres herfra via applikation iConsole+. Derudover kan man tegne ruter via Google Maps og køre dem på cyklen samtidig med, at man følger med i Google Streetview og ser ruten i billeder.
Næsten alle motionscykler har træningsprogrammer som standard i dag, og det betaler man ikke ekstra for. Der findes modeller med manuel belastning, som ikke har programmer. Alle vores motionscykler i netbutikken har programmer, men belastningen kan også ændres manuelt. Nogle modeller kan kobles op med tablet eller iPad så man får adgang til at supplere træningsprogrammerne med ruter fra den ”virkelige verden”.
Herunder kan du se et diagram, hvor muskelgrupperne er er markeret med grønt.